Zdrowe żywienie w rodzinie

Jako matka dwójki maluchów, żona i kobieta spełniająca się zawodowo chciałbym podzielić się z Państwem niektórymi z moich przepisów na to, żeby w kuchni było smacznie i zdrowo. Ze względu na wszechobecny pośpiech jaki obecnie panuje, często brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków w domu. Zapominamy, iż latem możemy zgromadzić trochę skarbów na zimę np. sok malinowy doskonale wspomaga walkę z przeziębieniem. Lekceważymy nasze skarby, które rosną w ogródku i tylko trzeba po nie sięgnąć… Zwrócę uwagę na składniki odżywcze czy też aktywne ( tzn. takie które będą miały jakieś pozytywne działanie dla naszego organizmu), które to zawarte są w wielu łatwo dostępnych i bardzo wartościowych dla zdrowia produktach. W pracy zawodowej zajmuję się ziołolecznictwem, dlatego postaram się podpowiedzieć Państwu jak unikać chorób stosując dobrą, zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę.

poniedziałek, 20 października 2014

NATURALNIE NA ODPORNOŚĆ – DZIKA RÓŻA !



Do zapomnianych, ale bardzo wartościowych surowców zielarskich możemy zaliczyć owoce dzikiej róży. Roślina ta jest dość pospolita, często rośnie przy drogach  czy w zaroślach. Dzika róża zawiera duże ilości witaminy C, która bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Oprócz witaminy C, zawiera także: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A.  Piękny kolor owocom dzikiej róży nadają barwniki -  karotenoidy (beta-karoten, likopem i zeaksantynę), które to korzystnie wpływają na wzrok, są także silnymi antyoksydantami.
Z takich ciekawostek dodam tylko, że 3-4 owoce dzikiej róży wystarczą aby pokryć zapotrzebowanie dobowe dorosłego człowieka na witaminę C! Należy jednak pamiętać o tym jak prawidłowo zebrać czy przygotować ten surowiec. Po pierwsze nie zbierajmy dzikiej róży przy drodze, owoce takie będą miały dużą zawartość witamin ale i metali ciężkich – szkodliwych dla naszego zdrowia. Kolejny warunek, aby owoce zachowały wszystkie właściwości to to aby nie suszyć ich w zbyt wysokiej temperaturze, dlatego że witamina C nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury i ulegnie degradacji.
Na rynku spotkałam się z produktem o nazwie PROSZEK WITAMINOWY, jest to sproszkowany owoc dzikiej róży 60%, owoc rokitnika 25% oraz owoc aronii 15%. 
Rokitnik nazywany jest inaczej bombą witaminowo-mineralną, razem z aronią wzmocnią działanie UODPARNIAJĄCE uodparniające  tego produktu. Jak go stosować? Dla dorosłego człowieka profilaktycznie 1-2 łyżeczki dziennie, dzieciom można podać 1 łyżeczkę. Można przyjąć bezpośrednio do ust, ale nie polecam, szczególnie dla dzieci ta forma może okazać się bardzo trudna do przełknięcia. Najlepiej rozrobić proszek w jogurcie, czy wodzie mineralnej (pamiętajmy o tym aby nie była zbyt gorąca).
Na koniec zdjęcia owoców dzikiej róży, które to zebrałam w ostatnią niedzielę w okolicach Chełma. Niestety rosły przy drodze więc do spożycia się nie nadają, ale do dekoracji jak najbardziej...


1 komentarz: